2010年、バンクーバーに移住してまずこの街の中華料理の質に感激。さらに今までほとんど知らなかった世界「地域別の中国の料理」が体験できることにも気がついた。地域別の中華っていったいどんな料理があるんだ?調べれば調べるほど深みにはまっていく。多すぎ・・・。
ということで、調べつつ、実際に食べに行きつつ、ゆっくり学んでいくことに。ただし中国系住民約20%の街とはいえやはり中国から遠く離れた海の果て、「本場と同じ味」は期待しませんが。
昔々第2外国語で習った中国語(つまりほとんど基礎にもならない)を元に、メニューを読むための中国語も少しずつ学び始めました。そしていつかは中国長期食めぐり旅行がしたい。

ベトナム料理、韓国料理も行きます。日本料理?特に興味ないのよ。お上品すぎてパンチがないし、生の魚ってのが苦手で。
外食は週2くらい、しかも夫も私も小食なのでほんとにゆっくり少しづつしか進まないのが悩みの種です。

After I moved in Vancouver(2010), I was impressed from the quality of Chinese food in this city. And I realized that I can experience the world of "Chinese regional cuisine" that I knew very little about. What's Chinese regional cuisine actually? The more I search, the more I sink in the depth.Too much...
so I decided to learn slowly while I go and try the dish.
Of course, even though 20% of the population is the Chinese in this city, it's far away from china. So I don't expect them to be all "authentic".
I learned Mandarin far in the past as a general education subject (means doesn't be not even a base). Now I started to learn Mandarin to read menu. Someday, I have to travel all over China and eat their local foods all around!

I also go to Vietnamese restaurants and Korean. Japanese? Well, I'm not so interested in it because for me it tastes too delicate and has no "kick". And, also because I don't like raw fish!!
We dine out only about twice a week and the problem is that me and my husband don't eat so much so it doesn't progress very fast.

2011年05月04日

Xinjiang chicken noodle @Peaceful restaurant


Peaceful restaurant
過去のPeaceful restaurantブログ


2度目の訪問である。今度こそ手打ち麺職人の写真を撮ろうと意気込んでいったら、昼3時ごろだったせいで手打ちショーはやってなかった。(昼三時に行くという時点で意気込んでない)。 混雑時にだけ見せる、まさにショーだったのね。
でもまあ作りおきにしても数時間だろうから、構わず麺を頼んだ。今回は新疆チキンヌードル(すいません中国語表記見忘れた)。持ち歩きたくなかったので、二人で1品のみにして食べれそうならもう一品・・・と・・・

2011 278.jpg

・・・・でた。
はい、これ1品でいいです。

味は、前回と同じで微妙に塩分が濃い。もちろん許容範囲で、おいしく食べれるんだけど、もうちょっと薄くてもまだおいしいよ、という感じ。調味料もまた前回のジャージャン麺とよく似た、味噌味。今回もなんとなく味噌煮込みうどんを感じながらおいしく食べた。でもこっちは八角が入って香しい感じになってる。麺は期待通り作り立てと変わらず、ほのかに小麦粉のいいにおいを感じる。
具は一口大骨付き鶏モモとじゃが芋。
注文するときに「辛くしますか」と聞かれたので、基準がわからないまま「はい」と言ったが、正解、結構辛かったけどおいしく食べれる程度。

ちょうど完食できたけど、お腹いっぱいになった。

でも調べたら新疆の麺料理って、トマトが入ってるみたいなんだけど・・・これには全然姿も形もなかった。トマトの入ったバージョン食べたいよ〜。

Second time in Peaceful restaurant. I wanted to take photo of the pulled noodle master, but because it was like 3pm, there was no show. Yeah, it was show only when it's busy.
But 2,3 hours left over won't be so bad. We orderd Xinjiang chicken noodle. We didn't want to take around so ordered only one dish and we'll see.....


see....
OK, this is it. Enough.

Taste was like the other time, slightly too salty. It's tolerable. It's good actually, but I can enjoy even if it's less salty. Like ja jiang mian the other time, condiment was fermented bean, but this one has star anise that gives aroma. Like I expected, the noodles was no different from freshly done. It had peaces of chicken thigh with bones and potatoes.
The waitress asked me if I want it hot. Wondering what's the standard, I said yes. It was good. Came very hot but enjoyable for me.

We finished all but got stuffed.

I researched at home, Xinjiang speciality noodle has tomato in. Ours had nothing of those. Now I want to try tomato one badly...

posted by バンクーバー三昧 at 13:49| Comment(743) | TrackBack(0) | 華北、西北の料理 Northern and Western Chinese | このブログの読者になる | 更新情報をチェックする

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